Scroll Top

De accountant als controller voor KMO bedrijven

De accountant als controller voor KMO bedrijven

Cijfers worden steeds belangrijker voor KMO bedrijven. Zeker in tijden als dezecontroller willen ondernemers weten waarop zij moeten sturen. Veel van deze bedrijven hebben een omvang onder de 20 medewerkers. Ook hier is behoefte aan meer financiële cijfermatige sturing. Wie geeft ze die sturing?

 

De accountant of boekhouder

De accountant of boekhouder is wellicht de meest voor de hand liggende partij. Maar dan moeten zij daar wel op ingesteld zijn. Verschillende bedrijven zijn inmiddels in dit gat gesprongen. 

Bedrijven onder de 20 medewerkers hebben vaak niet de middelen en/of behoefte aan iemand die fulltime op de cijfers zit. In de praktijk zien wij dan ook dat steeds meer accountantskantoren in dit gat springen en nog meer kantoren deze rol op willen pakken.

 

Veranderingen binnen het kantoor

Deze ontwikkeling vergt echter wel de nodige veranderingen binnen accountantskantoren. Er zal in de planning dan ook voldoende ruimte moeten worden gehouden voor iedere klant. En wat is het verdienmodel in deze?

Op het moment dat je als accountantskantoor de rol van controller voor KMO’s wilt oppakken, moet je duidelijke keuzes maken. Enkele vragen die je je hierbij kunt stellen zijn:

– Welke klanten hebben deze behoefte?
– Wie van onze medewerkers past in deze rol?
– Hoeveel tijd hebben we per klant hiervoor nodig?
– Hoe zorgen we voor voldoende ruimte in de planning?
– Wat wordt het verdienmodel?
– Welke tools hebben we hiervoor nodig, en hebben we nog niet in huis?
– Als  hiervoor extra scholing nodig is, welke opleidingen passen hier dan bij?

Mogelijk heb je als kantoor  hier nu niet de juiste of voldoende mensen voor in dienst? Je kunt hiervoor dan ook andere mensen werven dan accountants. Je zou ook kunnen denken aan een flexibele schil van finance professionals die je hier bij kunt betrekken.

Mocht je de rol van controller voor KMO’s overwegen, maar twijfel je nog wat je hiervoor nodig hebt binnen jouw kantoor. Dan staan wij voor je klaar! Neem met ons contact op, dan kunnen wij hier samen over sparren.

Wil jij jouw kantoor en klanten helpen bij het realiseren van meer winst en waarde?

Het (MKS®) ManagementKompasSysteem® is een methodiek speciaal ontwikkeld voor het begeleiden van MKB ondernemers. Met als hoofddoel: inzicht, focus, rust en meer winst. Het MKS bestaat uit handvatten die je helpen bij het adviseren van iedere ondernemer, groot of klein en onafhankelijk van de branche.

Met het MKS zorg je voor:

  • Stuurinformatie;
  • Onderscheidend vermogen;
  • Een gestructureerde en inspirerende adviesmethode;
  • Een concrete aanpak om te werken aan rendementsverbetering en waardecreatie;
  • Een nieuwe verdienmodel gebaseerd op toegevoegde waarde;
  • Nog meer plezier in het werk.
Vind je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk en help ons nog meer professionals te bereiken!