Scroll Top

Grip en sturing

Over prikkels, data, tools en dashboards….
Er is steeds meer informatie en data voorhanden. Ondernemers moeten in deze snel veranderende tijd van globaliseren, technologische ontwikkelingen en sterk toenemende wereldbevolking (duurzaamheidsissues) van heel veel trends en ontwikkelingen op de hoogte zijn. Gelukkig zijn er door die technologische ontwikkelingen steeds meer handige tools en dashboards om inzichten te verschaffen. Aan deze tools en ontwikkelingen zit echter ook een groot nadeel.

Neem jouw telefoon als voorbeeld, deze heeft waarschijnlijk talloze functies die jij als gebruiker niet gebruikt en of begrijpt. Daarnaast verzamelt deze data en gegevens waar jij niets mee doet of kunt. Om nog maar niet te spreken over de updates, meldingen etc. die jou afleiden van waar jij eigenlijk mee bezig wilt zijn. Voor de concentratie, focus, creativiteit en voor jouw denkvermogen werkt dit vaak averechts.

Zo geldt dit vaak ook voor de data, de tools en de dashboards die voor ondernemers beschikbaar zijn. Fantastisch natuurlijk dat alles gemeten kan worden maar wat kan en doet de ondernemer er vervolgens mee?  Nog te vaak spreken wij ondernemers die een fantastisch dashboard hebben. Vaak mooi vormgegeven in kleuren en visuals en voor minimaal 35 kpi’s wel een metertje. Maar wat kan en doet de ondernemer daar vervolgens mee?
Wanneer je aan een ondernemer vraagt om zo’n dashboard eens uit te leggen, er staan bijvoorbeeld 5 metertjes in het rood, wat dat betekent dat die metertjes in het rood staan, hoe die metertjes weer in het groen te krijgen zijn en wanneer, wordt het vaak stil. Ook zijn er dan veel ondernemers die zeggen: “Dat moet je mijn accountant of adviseur vragen”. Gek, want als een ondernemer met de auto onderweg is (een auto heeft vaak maar 5-6 metertjes) en de brandstofmeter staat bijna op de E van Empty, dan belt een ondernemer toch ook niet met de accountant om te vragen of er al getankt moet worden?

Gelukkig het kan ook volgens het KISS principe: Keep It Stupid Simple
Elke ondernemer wil zoveel mogelijk zelfstandig ondernemen, koers uitstippelen en sturen. De vaak overkill aan prikkels, afleiding, gegevens, data en tools maakt dit wel steeds lastiger. Waar moet een ondernemer nu iedere dag echt op focussen?

Jarenlang onderzoek heeft laten zien dat ieder bedrijf in de kern te sturen is op max. 6 resultaatbepalers. En het mooie is dat de ondernemer daar iedere dag zelf invloed op uit kan oefenen. Deze 6 resultaatbepalers en de sturing van de ondernemer daarop bepalen ook nog eens zo’n 80% van het bedrijfsresultaat (de winst). Met het ManagementKompasSysteem® geef je ondernemers letterlijk inzicht in de resultaatbepalers, je laat ze zien wat het sturen hierop voor invloed heeft op het bedrijfsresultaat. Terug naar de kern, behapbaar en stuurbaar, terug naar de achterkant van het bierviltje.

Het ManagementKompasSysteem® is een pragmatisch managementinformatiesysteem waarmee je ook de MKB ondernemers zonder staff functies als: controllers, P&O medewerker, productiechef en commercieel manager, een compleet inzicht kunt geven in:

  • Financiën;
  • Commercie;
  • HRM en operatie;
  • Productie.

Ondernemers die werken met ManagementKompasSysteem® kunnen het bedrijf aansturen als een auto en ervaren grip, rust, focus en realiseren vaak al binnen 3 maanden een hogere winst.